BabySPA: Algemene Informatie

Inbegrepen bij ieder BabySPA bezoek:
Sessie hydrotherapie/floaten + massage
* Persoonlijke begeleiding, aandacht en adviezen
* Zwemluiers, massageolie, gebruik van handdoeken en een lekker kopje thee na afloop

Kosten 
€ 60 per sessie

Waterkwaliteit
Het water wordt na iedere sessie ververst en er wordt hygiënisch gewerkt, wat betekent dat het bad altijd grondig wordt gereinigd en doorgespoeld. Er wordt getest op legionella (gecontroleerd door Provincie Drenthe).
Het water is ontkalkt, chloorvrij en wordt in principe verwarmd tot 37 graden. Indien je weet dat je kindje warmer of kouder water prettiger vindt dan kunnen we dit aanpassen.

Prikkels
Een bezoek aan de babyspa levert ontspanning op echter het moment zelf vraagt toch behoorlijk wat energie van een baby. Een hydrotherapiesessie voor een baby staat gelijk aan de inspanning van hardlopen voor volwassenen! Houd er daarom rekening mee om voor de afspraak geen andere activiteit te ondernemen waarbij je baby veel prikkels te verwerken krijgt; winkelen, een supermarkt met felle verlichting en veel indrukken, op visite gaan waarbij er veel tegen je baby gekletst wordt en je baby door anderen wordt vastgehouden, een doktersbezoek... Handiger is het om dit soort activiteiten op een andere dag te plannen.

Voeden
Het is handig om je baby 30 minuten voor het bezoek te voeden. Ook als het niet de voedingstijd is, is een klein slokje handig. Als je baby honger heeft of direct krijgt door het floaten dan bestaat de kans dat ze overprikkeld raakt en moet huilen in plaats van te genieten.
Voeden vlak voor het badderen en masseren is vanwege kans op spugen meestal geen goed idee.
Na het floaten en masseren is er meestal nog wel tijd voor een klein slokje voeden terwijl ik de ruimte voorbereid voor een volgende afspraak.

Telefoongebruik

Er mogen natuurlijk foto's en video's worden gemaakt van je baby. 
Houd er wel rekening mee dat de sessie bedoeld is voor comfort en ontspanning van je baby. Heeft je baby behoefte aan je nabijheid en veiligheid of steun door je vinger vast te houden, dan is dat veel belangrijker dan een plaatje voor later.
Facetimen is voor de ander heel leuk maar voor je baby wat minder. Maak liever niet teveel geluid maar laat je baby echt genieten, een bezoek aan de spa is tenslotte een ontspanningsmoment.

Verblijf
De totale verblijftijd in de praktijk is 60 minuten (uitkleden, floaten, masseren, aankleden, na het badderen even voeden). Tussen de floatsessies door wordt het bad grondig gereinigd en opnieuw gevuld. Het water moet goed op temperatuur zijn als je baby er in gaat.
Er mogen met de baby maximaal twee personen mee naar de babyspa. 


Massage

De massage wordt door één volwassene uitgevoerd, omdat wisseling van handen (gevoel op de huid, temperatuur van de handen) te veel prikkels geeft en afbreuk doet aan de ontspanning.
De massage komt ná het floaten omdat in bad de spiertjes al een beetje los komen door de warmte (in een maxicosi zit je baby toch beetje verkrampt). Ook is het niet handig om met een glibberig olie-lijfje in het bad te gaan en bovendien is het juist prettig om na het badderen de huid in te wrijven.
Indien je baby erg allergisch is en je liever niet masseert met een van de olies die ik beschikbaar heb, dan mag je ook een eigen favoriet product meenemen. Er kan ook licht op de huid worden gemasseerd zonder olie, of op een dunne stof. Zelfs zonder de huid aan te raken zijn er babymassagetechnieken mogelijk.
Indien je baby na het floaten alleen maar wil (voeden en) slapen, dan zal ik de massagetechnieken voordoen op een oefenpop en ze meegeven op papier om thuis te kunnen uitvoeren.

 

Verantwoordelijkheid
Bezoek in en gebruik van de babyspa is op eigen verantwoordelijkheid en risico.
Er moet tijdens het baden altijd een volwassene bij de baby in de ruimte aanwezig blijven.


Leeftijden: wat, wanneer en hoe

Hydrotherapie mag vanaf het moment dat het navelstompje is afgevallen en de wond goed geheeld (= niet meer vochtig) is. Dit is belangrijk om infecties te voorkomen.

Therapeutisch baden voor pasgeborenen: 4-21 dagen (gecorrigeerde leeftijd)
De baby drijft tussen mijn handen, op mijn armen, in het water. Aanvankelijk ingepakt in een hydrofieldoek, voor een geborgen gevoel waarbij het lichaam wordt begrensd. Met heel rustige bewegingen, zachte spraak en met behulp van stromend water kan de ondersteuning na enige tijd vaak minimaal zijn, van een paar vingers achter nek en hoofd.
Als de baby goed ontspannen is, kan vaak een van de ouders heel langzaam de ondersteuning overnemen en de baby op en tussen de handen laten drijven.

Floaten in een nekband/neckfloat: 0-12 maanden, 3-11 kilo
Floaten in een nekband mag voor alle baby's die minimaal 4 weken oud zijn (vanwege nekstabiliteit), 3 kilo wegen én alleen wanneer ze stabiel zijn voor wat betreft ademhaling en hartactie, ze geen open wonden hebben en niet kortgeleden een operatie hebben ondergaan.
Ook prematuur geboren baby's mogen floaten vanaf de uitgerekende datum als zij aan bovenstaande voldoen.
Overleg bij twijfel graag van tevoren.
De nekband wordt boven de schouders geplaatst en ondersteunt de kin. Dit geeft de mogelijkheid om vrij te bewegen in het water. Na even wennen waarbij je baby je vinger vasthoudt voor veiligheid en steun, gaan de handjes vaak in volle ontspanning open.
Vindt je baby de nekband niet prettig maar is ze nog te klein voor de seatfloat, dan baad ik je baby in mijn handen.
Het hangen in de nekband wordt soms als 'onveilig' gevoeld omdat het te onbegrensd is. In dat geval is de manier van therapeutisch babybaden meer geschikt.

Floaten in een seatfloat: 4-18 maanden, 6-18 kilo
Als je baby een neckfloat niet prettig vindt, kan een seatfloat gebruikt worden, dit is een drijfband waar je baby in een 'netje' in zit. Trappelen met beentjes en met de heupen en het lichaam vrij bewegen is hierbij nog steeds mogelijk en op deze leeftijd vinden de meeste baby's het gevoel van de waterjets op billen, rug en buik vaak prettig.
Als je kindje zich veel gaat strekken, met de voetjes gaat afzetten op de bodem en daardoor achterover gaat duwen in het bad, ontstaat het gevaar van omkiepen en is bovendien de sessie niet meer zo ontspannen.
Kindjes met lichamelijke of ontwikkelingsuitdagingen kunnen vaak tot iets oudere leeftijd nog genieten van floaten (mits ze niet meer dan 18 kilo wegen).
Probeer dit zelf voor je kindje in te schatten.

Lichtjes en bubbels
Bij alle baby's wordt eerst uitsluitend gebruik gemaakt van het gevoel, de temperatuur, de druk van het water.
Afhankelijk van wat je kindje aan kan worden daarna prikkels toegevoegd van de lampjes, luchbelletjes en eventueel de waterjets. Hiervoor wordt zorgvuldig gekeken naar de subtiele lichaamssignalen die je baby geeft.
Het belang van het welzijn van je baby staat altijd voorop en er worden dus geen bubbels/lichtjes aangezet alleen maar voor de foto.


Het is afhankelijk van het karakter en de voorkeuren van je kindje hoe lang ze het badderen prettig vindt.
Ondernemende types zijn misschien het bad (en de bubbels en de lichtjes) wat eerder zat, waardoor de baddersessie korter is dan bij de jongere kinderen. Misschien willen ze er na 10 minuten uit. Dat is ook goed. Hydrotherapie is echt intensief.
Wanneer de floatsessie korter is, dan maken we de massage wat langer, eventueel aangevuld met wat Baby-yoga oefeningetjes.


Contra-indicaties

Het bezoek aan de BabySPA zal worden uitgesteld of pas plaatsvinden na overleg met de huisarts of kinderarts bij:
- Hart- en vaatziekten
- Medische bijzonderheden
- Open wonden
- Infecties
- Koorts of vaccinatie korter dan 48 uren geleden


Praktijk Goede Handen is aangesloten bij
BabySpa Network Europe.

Er wordt gewerkt volgens het kwaliteitshandboek.
Hierin staan werkwijze, kwaliteit, veiligheid, verzekering en aansprakelijkheid en wettelijke eisen en verplichtingen beschreven.